Az Országos Szlovén Önkormányzat Közgyűlése az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény 7.§. -a alapján 2014. február 19-én határozta meg a szlovén nemzetiségi listát és annak első helyére Kissné Köles Erikát állította.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószólónak történő 2014. április 6.-i megválasztását követő munkássága néhány pontban:

Kissné Köles Erika a 2014. május 5-i mandátumszerzés óta szlovén nemzetiségi szószólóként az Országgyűlésben is képviseli a szlovén nemzetiség érdekeit.
2014. május 26- a óta a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának tagja
2014. június 12- e óta a Kulturális és Köznevelési Albizottság tagja, illetve 2014. október 15- e óta ezen Bizottság elnöke.


2014. december 23-ig 3 alkalommal szólalt fel a Parlamenti üléseken nemzetiségi ügyekben.
Folyamatos kapcsolatot tart az Országos Szlovén Önkormányzattal, a választókkal; tárgyalásokat folytat a nemzetiségi területen illetékes államtitkárokkal, helyettes államtitkárokkal, frakcióvezetővel.
Minden hivatalos látogatáson és fogadáson képviseli a szlovén nemzetiség érdekeit.

Továbbá:


Interparlamentáris Unió Szlovén-Magyar Baráti Tagozatának tagja
Kötelezően részt vesz ezután a Szlovén-Magyar Vegyes Bizottság munkájában
Napi kapcsolatot tart a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövet Asszonyával

Folyamatban lévő intézkedések:

– észrevételezés az MTVA elnöke felé a nemzetiségi stúdió alulfinanszírozottságáról.
– a nemzetiségek jogairól és a köznevelésről szóló törvények további módosítására irányuló kezdeményezés folyamatos kidolgozás alatt áll.

A 2014. évben az országos nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik fenntartásának támogatása hosszú idő után a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága munkájának hatására is jelentős mértékben megemelkedett, elsősorban a hivatalok által ellátott többletfeladatok okán.
Az Országos Szlovén Önkormányzat és Média jogcímcsoport éves szinten 16 millió Ft- tal történő emelése és az Országos Szlovén Önkormányzat által fenntartott intézmények éves szinten 12 millió Ft- tal történő emelésének elérésében kiemelt szerepe volt a Szlovén Nemzetiségi Szószólónak, munkáját az Országos Szlovén Önkormányzat és valamennyi intézménye, illetve rajta keresztül finanszírozott szervezet nevében köszönjük.

Kissné Köles Erika önéletleírásának letöltése


Szlovén Nemzetiségi Szószóló elérhetőségei

Erika Köleš Kiss

Zagovornica Slovencev na Madžarskem
Državni zbor Madžarska
Budimpešta

koles.erika@parlament.hu

kolesovaerika@gmail.com

Hivatalos honlap

Facebook

Tel.: 

0036/30 372 8214
+36 1 441 5182


Postacím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.