Szlovén Tájház (Slovenska zbirka) létrehozása Felsőszölnökön

Az Országos Szlovén Önkormányzat Felsőszölnökön a régi plébániaházban – ahol Kossics József plébános, néprajzi és helytörténeti kutató élt és dolgozott a 19. században – egy Szlovén Tájházat hozott létre. A tájházat utolsó lakójáról nevezte el, aki 50 évig élt itt és ápolta a lakosság szlovén anyanyelvét, erősítette nemzetiségi tudatát, identitását. Az elnevezés magyar és szlovén nyelven:

Kühár Emlékház (Küharjeva spominska hiša)

A Szlovén Tájház célja, hogy a magyarországi szlovénség történelmi, egyháztörténeti, néprajzi és egyéb sajátos kulturális értékeit gyűjtse, mentse, őrizze-tárolja, gondozza, kiállítsa és bemutassa.

Néprajzi kiállításon mutatnánk be a paraszti gazdálkodás nagyobb eszközeit a volt istálló épületében (pl. szekér, eke, borona stb.) A tájház a szlovén anyanyelv ápolásának, az identitás megőrzésének is eszköze, nemcsak a felnőtt lakosság körében. Szlovén népismereti foglalkozásokat és táborokat szerveznénk az iskolások számára.

Az egykori vendégszobákat a múzeumi szakemberek (régészek, néprajzkutatók, restaurátorok stb.) – látogatók számára megtekinthető- kiállítótérré alakították ,illetve a magyarországi szlovének történelmét, néprajzát kutató hazai és anyaországi kutatók számára is kínál érdekességeket a tájház a kutatószoba irattári anyaga révén. A tetőtérben kialakított közösségi tér lehetőséget kínál gyermek- és ifjúsági táborok megrendezésére, műhelymunkák bonyolítására is. A környékbeli iskolák tanulói számára szlovén népismereti órákat is tartanak ezen a kiállítóhelyen.