Tökmagot köpesztettünk a Kühár Emlékházban.

Koškice smo lüpali, se pogučavali. Deca so bili posebej flajsni.


2022. november 22-én a Kühár Emlékházban, a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola 5. osztályos tanulói , szlovén népismeret óra keretében karácsonyi asztaldíszt készítettek. A díszek elkészítésében Ilus néni segített a gyerekeknek.

22. novembra 2022 so učenci 5. razreda DOŠ Jožefa Košiča Gornji Senik pri spoznavanju slovenstva pripravili božične namizne okrase. Pri delu jim je pomagala porabska babica Iluška. Učenci so ob dejavnosti poslušali tudi porabsko besedo.


2022. szeptember 23-án filmestet tartottunk a tájház tetőterében, melynek keretén belül az 1996-os szüreti felvonulást vetítettük le. Ezen az időutazáson a falu lakói szép számmal meg is jelentek, a hangulat kitűnő volt, a visszajelzések alapján várják a folytatást.X. Hagyományőrző tábor / X. Tabor za ohranjanje ljudskih običajev

A videó a következő linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=7m1K1TvttxQ&ab_channel=BarbaraHorvat


Május 10-én ellátogattak tájházunkba az apáti kétnyelvű általános iskola ötödik osztályos tanulói, akik a gondnokkal, Norbival finom házi kenyeret készítettek, melyet még melegen haza is vihettek. Miközben a tészta kelt, Cili nénivel papírvirágokat készítettek krepp papírból. Nagyon kellemes volt ez a délután.


2022. április 13-án húsvétváró műhelymunkát tartottunk az Emlékházban. Apátistvánfalváról Ilus néni megmutatta nekünk, hogy miként kell fonalból nyuszit készíteni. A foglalkozáson ötödik és hatodik osztályos gyerekek vettek részt. Reméljük, hogy a nyuszik szebbé tették a húsvéti ünnepeket.

Köszönjük Doncsecz Ilus néninek a segítséget!


2022. április 7-én a Tájházba kosárfonásra hívtuk a helyi iskola tanulóit. Laci bácsi nagy szeretettel mutatta be a gyerekeknek, hogyan készültek régen fűzfavesszőből a kosarak. A tanulók is lelkesedéssel álltak neki a munkának, bár hamar rájöttek, hogy ez az ő kezüknek (ujjuknak) nem igazán könnyű munka.

Köszönjük Zsohár Laci bácsinak a segítséget!