A Kühár Emlékházban 2023. július 3-7-ig tartottuk a XI. Hagyományőrző tábort. A táborba ismét szép számmal(18 fő)  jelentkeztek a helyi iskola tanulói.

A programban igyekeztünk minél több hagyományt ápolni: kenyeret sütöttünk, papírvirágot készítettünk krepp papírból és kukoricacsuhéból, kosarat fontunk, népi játékokat játszottunk. Emellett sport játékokkal, kincsvadászattal is szórakozhattak táborlakóink. A helyi tűzoltóegyesület is gazdag programmal örvendeztetett meg bennünket.

 Nagyon érdekes volt a gyerekek számára a „Traktoros nap”, amikor traktorral utazhattak és közben különböző feladatokat oldhattak meg, majd a mintagazdaságban pizzát is süthettek.

Szokásunkhoz híven, egy napot Szlovéniában töltöttünk el, ahol a bakonaki kalandparkban mászhattak, majd Gradban a Vulkanijában megismerkedhettek Olival, aki körbe vezette őket a vulkánok világában.

Utolsó nap táborzáráskor hamburgerezhettek, illetve az elkészített tárgyakból kiállítást készíthettek a gyerekek.


Kühár János halálának 36. évfordulója alkalmából a Felsőszölnökön működő Kühár Emlékház (Szlovén Tájház) vezetője 2023. szeptember 7.-ére ünnepi emlékmisét szervezett a Keresztelő Szent János templomba, melyet Tóth Tibor Plébános celebrált. A szlovén nyelvű szentmisére a szlovén Rába- vidék több településéről gyűltek össze hívek.


-2023. első negyedévében már két műhelymunkára is sor került a Kühár Emlékházban.

V prvi četrtini leta 2023 smo v Küharjevi spominski hiši imeli že dve delavnici.

Január 26-án Cili néni segítségével szalagokat készítettünk az apátistvánfalvi rönkhúzásra.

-26. januarja smo s pomočjo Cilike izdelali trakove za borovo gostüvanje v Števanovcih.


Március 23-án húsvéti kosárkákat készítettünk Ilus néni segítségével.
-23. marca smo izdelali velikonočne košarice s pomočjo tete Iluš iz Števanovec.


Tökmagot köpesztettünk a Kühár Emlékházban.

Koškice smo lüpali, se pogučavali. Deca so bili posebej flajsni.


2022. november 22-én a Kühár Emlékházban, a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola 5. osztályos tanulói , szlovén népismeret óra keretében karácsonyi asztaldíszt készítettek. A díszek elkészítésében Ilus néni segített a gyerekeknek.

22. novembra 2022 so učenci 5. razreda DOŠ Jožefa Košiča Gornji Senik pri spoznavanju slovenstva pripravili božične namizne okrase. Pri delu jim je pomagala porabska babica Iluška. Učenci so ob dejavnosti poslušali tudi porabsko besedo.


2022. szeptember 23-án filmestet tartottunk a tájház tetőterében, melynek keretén belül az 1996-os szüreti felvonulást vetítettük le. Ezen az időutazáson a falu lakói szép számmal meg is jelentek, a hangulat kitűnő volt, a visszajelzések alapján várják a folytatást.X. Hagyományőrző tábor / X. Tabor za ohranjanje ljudskih običajev

A videó a következő linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=7m1K1TvttxQ&ab_channel=BarbaraHorvat


Május 10-én ellátogattak tájházunkba az apáti kétnyelvű általános iskola ötödik osztályos tanulói, akik a gondnokkal, Norbival finom házi kenyeret készítettek, melyet még melegen haza is vihettek. Miközben a tészta kelt, Cili nénivel papírvirágokat készítettek krepp papírból. Nagyon kellemes volt ez a délután.


2022. április 13-án húsvétváró műhelymunkát tartottunk az Emlékházban. Apátistvánfalváról Ilus néni megmutatta nekünk, hogy miként kell fonalból nyuszit készíteni. A foglalkozáson ötödik és hatodik osztályos gyerekek vettek részt. Reméljük, hogy a nyuszik szebbé tették a húsvéti ünnepeket.

Köszönjük Doncsecz Ilus néninek a segítséget!


2022. április 7-én a Tájházba kosárfonásra hívtuk a helyi iskola tanulóit. Laci bácsi nagy szeretettel mutatta be a gyerekeknek, hogyan készültek régen fűzfavesszőből a kosarak. A tanulók is lelkesedéssel álltak neki a munkának, bár hamar rájöttek, hogy ez az ő kezüknek (ujjuknak) nem igazán könnyű munka.

Köszönjük Zsohár Laci bácsinak a segítséget!