A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünneplik minden évben a Pünkösdi Örökség Ünnepen. Az Országos Szlovén Önkormányzat és Kulturális Bizottsága szervezésében 28 fős társaság büszkén mutatta be a Rába-vidéki szlovének rönkhúzását a 2023. május 27-29.-i programsorozat keretében a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén.

A szlovén nemzetiségi közösséget képviselő küldöttség standjánál a hagyományos papírvirág-készítés és kosárfonás rejtelmeivel is megismerkedhettek az érdeklődök.

Az Országos Szlovén Önkormányzat köszöntet mond minden résztvevőnek, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő „Rába-vidéki szlovének rönkhúzása” örökségelem bemutatását vállalták és méltó módon prezentálták. Egyben köszönetet mondunk a Határon Túli Szlovének Hivatalának és a Szlovén Országgyűlési Szószólónak a megjelenés lehetőségének támogatásáért.A Rábavidéki Szlovének Rönkhúzás február 18-i előtt 3 nappal:

– elkészült az ál-menyasszony fejdísze is

– az OSZÖ Kulturális Bizottságának elnöke a főszereplők bevonásával megtartotta az utolsó eligazítást az érintett helyszíneken;

– az asszonyok szétválogatták a díszítésül szolgáló (hosszú hónapok munkája során készült) szalagokat és virágokat, hogy a fenyő és egyéb kötözött zöldágakkal holnap kiszállításra kerülhessenek a rendezvény főbb helyszíneire és körülbelül 20 további helyi lakosnak, hogy az érintett település-részeket – azok felelősei- szombat reggel tudják végső ünnepi pompába öltöztetni;

– nagy erők bevonásával szervezzük a menetet kiszolgáló étel,- italellátás és utánpótlás koordinálását, ami a résztvevők és érdeklődők jelentős számára tekintettel szintén nemes feladatot jelent a házigazdák számára.


… aki kedden Balászfalván Ili néninél járt, úgy érezhette magát, mintha egy igazi lakodalom előkészületeibe csöppent volna. 880 db virág várja, hogy a szombati Rábavidéki Szlovének Rönkhúzásának ceremóniáját díszítse,

– volt aki egyszerűen útnak indult és összeszedte ma az érintett szakaszon elszórt szemetet, hogy ezzel is hozzájáruljon az előkészületekhez,

– a Rába-vidéki Nyugdíjas Egyesület; a Kühár Emlékház és az OSZÖ Hivatala munkatársai pedig nagyobb mennyiségű borostyánt szedtek, hogy

szerdától az Asszonyok elkezdhessék fonni a rönköt díszítő zöld-fűzéreket!


Az utolsó hét első napján:

– a rönköt szállító szekéren is megszáradt a festék és az utolsó simításokat is elvégezték rajta a szakavatott kezek;

– a Szentgotthárdi Eszközkezelő engedélyével elkezdtük a rönköt díszítő borostyán gyűjtését több ponton;

– Csatóné Cili is Apátistvánfalva felé vezető útjára bocsájtotta a többszáz általa készített és felajánlott papírvirágot.


Több mint két hónapja, hogy elkezdődött a szervezés és alig két hét van hátra a rendezvény

(2023.02.18. Rábavidéki Szlovének Rönkhúzása Apátistvánfalván) napjáig; ezért ahogy lennie

kell, minden területen folynak a szervezési munkálatok:

– a Erdészeti Zrt. Vezérigazgatója eligazítást tartott A RÖNK kivágásának helyszínén,

– készülnek a ruhák, dolgoznak a varrónők,

egymás után kerülnek ki a kellékek a felsőszölnöki asztalos-műhelyből,

– a szereplők egy része lelkesen maga készíti otthonában a jelmezét,

– a rendezvénynek otthont adó település polgármestere nagy erőkkel szervezi a felvonulás

biztosítását

– a helyi férfierő készül a rönkök őrzésére és útnak indítására

– hónapok óta készülnek a papírvirágok, díszek a rábavidéki otthonokban és a szervezetek

műhelymunkái keretében,

– február 3-án este sorkerült egy újabb megbeszélésre az esemény részleteit illetően

– múlt vasárnap délután a zord idő ellenére bejártuk a rönkhúzás útvonalát és a főszereplők

részleteiben ismerkedtek a helyszínekkel és feladatokkal

.. de természetesen a következő 11 nap is az esemény körül fog zajlani, hiszen még rengeteg

az előttünk álló feladat. Addig is köszönet mindenért és számítunk rátok a továbbiakban is!


Az Apátistvánfalván 2023. 02.18.-án megrendezésre kerülő Rábavidéki Szlovének Rönkhúzása – kulturális örökség elem- programjának operatív biztosítását ellátó csapat is egyeztetést tartott már múlt szombaton a technikai részletekről. (2023.01.31.)


A fenyőt már kiválasztottuk a Rönkhúzáshoz! (2023.01.28)A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünneplik minden évben a Pünkösdi Örökség Ünnepen. Az Országos Szlovén Önkormányzat és Kulturális Bizottsága szervezésében 30 fős társaság büszkén mutatta be a Rába-vidéki szlovének rönkhúzását 2022. június 5-én, pünkösdvasárnap a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén.

A szlovén nemzetiségi közösséget képviselő küldöttség standjánál a hagyományos papírvirág-készítés rejtelmeivel is megismerkedhettek az érdeklődök.

Az Országos Szlovén Önkormányzat köszöntet mond minden résztvevőnek, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő „Rába-vidéki szlovének rönkhúzása” örökségelem bemutatását vállalták és méltó módon prezentálták.


RÁBAVIDÉKI SZLOVÉNEK RÖNKHÚZÁSA
2019. MÁRCIUS 02. SZAKONYFALU


A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2018. május 20-21-én bemutatkozott a Szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon

A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2015-ben felvétetett a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A jegyzéken szereplő közösségek (számuk már 30) minden évben bemutatkoznak a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az idén május 19-20-21-én a rábavidéki rönkhúzás közössége is részt vett a találkozón. A bemutatkozás jelképes volt, hiszen egy igazi rönkhúzásnak közel 200 szereplője van. Egy kis rönkkel, 28 fővel adtunk ízelítőt a farsangi szokásból. A drávacsehi háztól a színpadig húztuk a rönköt, a színpadon volt a tréfás esketés. Vasárnap és hétfőn is. A háznál papírvirág készítési foglalkozás volt. Bemutatónkat megtekintette a mosonmagyaróvári szlovének egy csoportja is.

Nastopajoči/szereplők:

čarovnica/boszorkány: Zsohár Lászlóné
fant s črno kokošjo/legény fekete tyúkkal: Labritz Máté
zvač/vendéghívogató: Hanzsek Alajos
glasbenika/zenészek: Stanko Črnko, Drago Reiber, Sašo Gyergyek
občinski sluga/kisbíró: Labritz Sándor
župan/bíró: Wachter Gábor
župnik/pap: Gyécsek István
drugi in družice/vőfélyek és koszorúslányok: Labritz Bálint és Labritz Regina, Szukis Alex és Bunderla Zsófia, Gyécsek Barbara és Pegler Dávid
nevesta in ženin/menyasszony és vőlegény: Zsöks Krisztina és Zsohár Alex
Lucifer: Wachter Ferenc
kmetica/parasztasszony: Bedi Vanessza
Fašenek in Lenka: Gyécsek József és Gyécsek Szilárd
drvar/favágó: Gyécsek Józsefné
ciganka in cigan/cigányasszony és cigány: Nagy Lászlóné és Nagy László

Delavnico izdelovanja papirnatih rož sta vodili/Papírvirág-készítés bemutatása: Doncsecz Józsefné, Doncsecz Ferencné
Pri organizaciji so sodelovali/szervezők: Csatóné Balogh Mária (OSZÖ KB tag), Mukicsné Kozár Mária (néprajzkutató, OSZÖ KB elnök), Hanzsek Alajos (MSZSZ elnökségi tag)


A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2017. június 3-5. között bemutatkozott a Szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon

A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2015-ben felvétetett a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A jegyzéken szereplő közösségek (számuk már 29) minden évben bemutatkoznak a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az idén június 3-5. között a rábavidéki rönkhúzás közössége is részt vett a találkozón. A bemutatkozás jelképes volt, hiszen egy igazi rönkhúzásnak közel 200 szereplője van. Egy kis rönkkel, 23 fővel adtunk ízelítőt a farsangi szokásból. A faddi háztól a színpadig húztuk a rönköt, a színpadon volt a tréfás esketés. Vasárnap és hétfőn is. A háznál papírvirág készítési foglalkozás volt. Bemutatónkat megtekintette Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló, Rok Tomšič, Szlovénia budapesti nagykövetségének képviselője és a mosonmagyaróvári szlovének egy csoportja is.

Nastopajoči/szereplők:

čarovnica/boszorkány: Zsohár Lászlóné
fant s črno kokošjo/legény fekete tyúkkal: Labritz Máté
zvač/vendéghívogató: Hanzsek Alajos
glasbenika/zenészek: Stanko Črnko, Martin Reiber
občinski sluga/kisbíró: Labritz Sándor
župan/bíró: Nemes László
župnik/pap: Gyécsek István
drugi in družice/vőfélyek és koszorúslányok: Labritz Bálint és Labritz Regina, Proháczik Márton és Bedi Vanessza
nevesta in ženin/menyasszony és vőlegény: Zsöks Krisztina és Zsohár Alex
Lucifer: Wachter Ferenc
kmetica/parasztasszony: Labritzné Korpics Andrea
Fašenek in Lenka: Gyécsek József és Gyécsek Szilárd
drvar/favágó: Gyécsek Józsefné
ciganka in cigan/cigányasszony és cigány: Nagy Lászlóné és Nagy László

Delavnico izdelovanja papirnatih rož je vodila/Papírvirág-készítés bemutatása: Doncsecz Józsefné

Pri organizaciji so sodelovali/szervezők: Csatóné Balogh Mária (OSZÖ KB tag), Mukicsné Kozár Mária (néprajzkutató, OSZÖ KB elnök), Hanzsek Alajos (MSZSZ elnökségi tag)


A pünkösdi ünnepeken „A rábavidéki szlovének rönkhúzása” is bemutatásra kerül a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Részletes program az alábbi linken:

http://www.skanzen.hu/hu/latogatas/programok/punkosdi-orokseg-unnep-2017


A rábavidéki szlovének rönkhúzása bemutatkozott a Szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon

A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2015-ben felvétetett a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A jegyzéken szereplő közösségek már 10. éve találkoznak és mutatkoznak be a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az idén május 14-15-én a rábavidéki rönkhúzás közössége is részt vett a találkozón. A bemutatkozás jelképes volt, hiszen egy igazi rönkhúzásnak közel 200 szereplője van. A vendéghívogató (Hanzsek Alajos) két zenésszel (Stanko Črnko, Branko Bauman), valamint a Farsanggal (Wachter Ferenc) és Lénkával (Gyécsek István) házról házra járt, meghívta a „háziakat” (a többi közösség tagjait) a „lakodalomba”. A szalafői kerített házban Csatóné Balogh Mária és Doncsecz Ferencné papírvirág készítésre várták az érdeklődőket. A csoportot Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató, az OSZÖ Kulturális Bizottságának elnöke kísérte.


Az Országos Szlovén Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt a 2016. február 6-án Kétvölgyön megrendezésre kerülő „Rábavidéki szlovének rönkhúzása” elnevezésű programra.


A Rába-vidéki RÖNKHÚZÁS a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén

Az oktatási és kulturális miniszter 2009. május 19-én kelt felhívása alapján a Magyarországon élő közösségek, csoportok vagy egyének a saját szellemi kulturális örökségükként elismert elemeket javasolhatnak felvenni a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

2015. szeptember 18-án a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó ünnepségén Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében átvehette azt az oklevelet, mely tanúsítja, hogy a Rába-vidéki rönkhúzás felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékre.

Az előkészítésben kiemelt szerepe volt Mukicsné Kozár Mária néprajzkutatónak, az OSZÖ Kulturális Bizottsága elnökének. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ksenia Škrilec Szlovénia magyarországi nagykövete, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, jelen volt Hirnök József úr, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke,Lázár Éva, az OSZÖ Oktatási Bizottságának elnöke, Neubauer Zoltánné, az OSZÖ által fenntartott Kühár-Emlékház-Szlovén Tájház vezetője.

A Kulturális Örökség Napjai program (2015.09.19-20 – Gödöllő) keretében a Rábavidéki szlovének rönkhúzásának bemutatásában nyújtott közreműködéséért köszönetünket fejezzük ki: Csatóné Balogh Mária OSZÖ képviselőnek, Hanzsek Alajosnak, Gyécsek Szilárdnak, Labritz Reginának, külön köszönet illeti Mukicsné Kozár Mária néprajzkutatót, az OSZÖ Kulturális Bizottságának elnökét a Rábavidéki szlovének rönkhúzása – jelölési dokumentációjának előkészítéséért, a díjátadó és bemutató OSZÖ- t érintő elemének koordinálásáért és végrehajtásáért.


Rábavidéki Rönkhúzás Felsőszölnökön!

Jelentkezni a helyi szlovén nemzetiségi önkormányzatok tagjainál, elnökeinél lehet.

Annak, aki jelmezes szereplőként érkezik, és ezt a fentiek szerint jelezte, nem szükséges a találkozóra külön regisztrálnia.