A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünneplik minden évben a Pünkösdi Örökség Ünnepen. Az Országos Szlovén Önkormányzat és Kulturális Bizottsága szervezésében 30 fős társaság büszkén mutatta be a Rába-vidéki szlovének rönkhúzását 2022. június 5-én, pünkösdvasárnap a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén.

A szlovén nemzetiségi közösséget képviselő küldöttség standjánál a hagyományos papírvirág-készítés rejtelmeivel is megismerkedhettek az érdeklődök.

Az Országos Szlovén Önkormányzat köszöntet mond minden résztvevőnek, hogy a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő “Rába-vidéki szlovének rönkhúzása” örökségelem bemutatását vállalták és méltó módon prezentálták.


RÁBAVIDÉKI SZLOVÉNEK RÖNKHÚZÁSA
2019. MÁRCIUS 02. SZAKONYFALU


A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2018. május 20-21-én bemutatkozott a Szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon

A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2015-ben felvétetett a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A jegyzéken szereplő közösségek (számuk már 30) minden évben bemutatkoznak a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az idén május 19-20-21-én a rábavidéki rönkhúzás közössége is részt vett a találkozón. A bemutatkozás jelképes volt, hiszen egy igazi rönkhúzásnak közel 200 szereplője van. Egy kis rönkkel, 28 fővel adtunk ízelítőt a farsangi szokásból. A drávacsehi háztól a színpadig húztuk a rönköt, a színpadon volt a tréfás esketés. Vasárnap és hétfőn is. A háznál papírvirág készítési foglalkozás volt. Bemutatónkat megtekintette a mosonmagyaróvári szlovének egy csoportja is.

Nastopajoči/szereplők:

čarovnica/boszorkány: Zsohár Lászlóné
fant s črno kokošjo/legény fekete tyúkkal: Labritz Máté
zvač/vendéghívogató: Hanzsek Alajos
glasbenika/zenészek: Stanko Črnko, Drago Reiber, Sašo Gyergyek
občinski sluga/kisbíró: Labritz Sándor
župan/bíró: Wachter Gábor
župnik/pap: Gyécsek István
drugi in družice/vőfélyek és koszorúslányok: Labritz Bálint és Labritz Regina, Szukis Alex és Bunderla Zsófia, Gyécsek Barbara és Pegler Dávid
nevesta in ženin/menyasszony és vőlegény: Zsöks Krisztina és Zsohár Alex
Lucifer: Wachter Ferenc
kmetica/parasztasszony: Bedi Vanessza
Fašenek in Lenka: Gyécsek József és Gyécsek Szilárd
drvar/favágó: Gyécsek Józsefné
ciganka in cigan/cigányasszony és cigány: Nagy Lászlóné és Nagy László

Delavnico izdelovanja papirnatih rož sta vodili/Papírvirág-készítés bemutatása: Doncsecz Józsefné, Doncsecz Ferencné
Pri organizaciji so sodelovali/szervezők: Csatóné Balogh Mária (OSZÖ KB tag), Mukicsné Kozár Mária (néprajzkutató, OSZÖ KB elnök), Hanzsek Alajos (MSZSZ elnökségi tag)


A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2017. június 3-5. között bemutatkozott a Szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon

A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2015-ben felvétetett a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A jegyzéken szereplő közösségek (számuk már 29) minden évben bemutatkoznak a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az idén június 3-5. között a rábavidéki rönkhúzás közössége is részt vett a találkozón. A bemutatkozás jelképes volt, hiszen egy igazi rönkhúzásnak közel 200 szereplője van. Egy kis rönkkel, 23 fővel adtunk ízelítőt a farsangi szokásból. A faddi háztól a színpadig húztuk a rönköt, a színpadon volt a tréfás esketés. Vasárnap és hétfőn is. A háznál papírvirág készítési foglalkozás volt. Bemutatónkat megtekintette Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló, Rok Tomšič, Szlovénia budapesti nagykövetségének képviselője és a mosonmagyaróvári szlovének egy csoportja is.

Nastopajoči/szereplők:

čarovnica/boszorkány: Zsohár Lászlóné
fant s črno kokošjo/legény fekete tyúkkal: Labritz Máté
zvač/vendéghívogató: Hanzsek Alajos
glasbenika/zenészek: Stanko Črnko, Martin Reiber
občinski sluga/kisbíró: Labritz Sándor
župan/bíró: Nemes László
župnik/pap: Gyécsek István
drugi in družice/vőfélyek és koszorúslányok: Labritz Bálint és Labritz Regina, Proháczik Márton és Bedi Vanessza
nevesta in ženin/menyasszony és vőlegény: Zsöks Krisztina és Zsohár Alex
Lucifer: Wachter Ferenc
kmetica/parasztasszony: Labritzné Korpics Andrea
Fašenek in Lenka: Gyécsek József és Gyécsek Szilárd
drvar/favágó: Gyécsek Józsefné
ciganka in cigan/cigányasszony és cigány: Nagy Lászlóné és Nagy László

Delavnico izdelovanja papirnatih rož je vodila/Papírvirág-készítés bemutatása: Doncsecz Józsefné

Pri organizaciji so sodelovali/szervezők: Csatóné Balogh Mária (OSZÖ KB tag), Mukicsné Kozár Mária (néprajzkutató, OSZÖ KB elnök), Hanzsek Alajos (MSZSZ elnökségi tag)


A pünkösdi ünnepeken “A rábavidéki szlovének rönkhúzása” is bemutatásra kerül a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Részletes program az alábbi linken:

http://www.skanzen.hu/hu/latogatas/programok/punkosdi-orokseg-unnep-2017


A rábavidéki szlovének rönkhúzása bemutatkozott a Szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon

A rábavidéki szlovének rönkhúzása 2015-ben felvétetett a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A jegyzéken szereplő közösségek már 10. éve találkoznak és mutatkoznak be a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Az idén május 14-15-én a rábavidéki rönkhúzás közössége is részt vett a találkozón. A bemutatkozás jelképes volt, hiszen egy igazi rönkhúzásnak közel 200 szereplője van. A vendéghívogató (Hanzsek Alajos) két zenésszel (Stanko Črnko, Branko Bauman), valamint a Farsanggal (Wachter Ferenc) és Lénkával (Gyécsek István) házról házra járt, meghívta a „háziakat” (a többi közösség tagjait) a „lakodalomba”. A szalafői kerített házban Csatóné Balogh Mária és Doncsecz Ferencné papírvirág készítésre várták az érdeklődőket. A csoportot Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató, az OSZÖ Kulturális Bizottságának elnöke kísérte.


Az Országos Szlovén Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt a 2016. február 6-án Kétvölgyön megrendezésre kerülő „Rábavidéki szlovének rönkhúzása” elnevezésű programra.


A Rába-vidéki RÖNKHÚZÁS a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén

Az oktatási és kulturális miniszter 2009. május 19-én kelt felhívása alapján a Magyarországon élő közösségek, csoportok vagy egyének a saját szellemi kulturális örökségükként elismert elemeket javasolhatnak felvenni a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

2015. szeptember 18-án a Kulturális Örökség Napjai országos megnyitó ünnepségén Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében átvehette azt az oklevelet, mely tanúsítja, hogy a Rába-vidéki rönkhúzás felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékre.

Az előkészítésben kiemelt szerepe volt Mukicsné Kozár Mária néprajzkutatónak, az OSZÖ Kulturális Bizottsága elnökének. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ksenia Škrilec Szlovénia magyarországi nagykövete, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, jelen volt Hirnök József úr, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke,Lázár Éva, az OSZÖ Oktatási Bizottságának elnöke, Neubauer Zoltánné, az OSZÖ által fenntartott Kühár-Emlékház-Szlovén Tájház vezetője.

A Kulturális Örökség Napjai program (2015.09.19-20 – Gödöllő) keretében a Rábavidéki szlovének rönkhúzásának bemutatásában nyújtott közreműködéséért köszönetünket fejezzük ki: Csatóné Balogh Mária OSZÖ képviselőnek, Hanzsek Alajosnak, Gyécsek Szilárdnak, Labritz Reginának, külön köszönet illeti Mukicsné Kozár Mária néprajzkutatót, az OSZÖ Kulturális Bizottságának elnökét a Rábavidéki szlovének rönkhúzása – jelölési dokumentációjának előkészítéséért, a díjátadó és bemutató OSZÖ- t érintő elemének koordinálásáért és végrehajtásáért.


Rábavidéki Rönkhúzás Felsőszölnökön!

Jelentkezni a helyi szlovén nemzetiségi önkormányzatok tagjainál, elnökeinél lehet.

Annak, aki jelmezes szereplőként érkezik, és ezt a fentiek szerint jelezte, nem szükséges a találkozóra külön regisztrálnia.