Az Országos Szlovén Önkormányzat szervezésében 2013. június 29-én Rábatótfaluban került sor a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzatok Szakmai és Sportnapjára. A rendezvényre meghívást kapott „a sport területén való együttműködés jegyében„ a Muravidéki Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség is, a szervezet képviselői azonban sajnos mégsem tudtak részt venni a programon.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a nemzetiségi önkormányzatok képviselői találkozzanak, megosszák egymással pályázati és egyéb tapasztalataikat, információt cseréljenek, tekintettel arra, hogy a változó jogszabályi környezet és a pályázati lehetőségek beszűkülése indokolttá teszi a szorosabb kapcsolattartást és együttműködést a jövőbeni hatékony működés érdekében.

A program 10 órai kezdettel Holecz Károly képviselő, mint a rendezvény főszervezője részéről a résztvevők köszöntésével kezdődött; majd az OSZÖ elnöke, Ropos Márton Közmeghallgatást tartott. [a közmeghallgatás jegyzőkönyve az OSZÖ Közgyűlés menüpont alatt megtalálható] továbbá lehetőség nyílt az aktuális témák ügyében (népszámlálás, választások) további egyeztetésre. A rendezvényt megtisztelte a Magyarországi Szlovének Szövetségének vezetője, Hirnök József elnök Úr is.

A program további részében lebonyolításra került a “Rábavidéki Focikupa 2013” elnevezésű torna, melyen a nemzetiségi önkormányzatok által kiállított csapatok mérettek meg egymással, a sorsolás után két pályán – szakszerű játékvezetés mellett- folytak az amatőr csapatok mérkőzései. Némelyik csapat komoly szurkolótáborral is érkezett.

A két csoportban zajló mérkőzések végén a csoportgyőztesek megküzdöttek a Kupáért, melyet végül igazságos küzdelemben megérdemelten Felsőszölnök csapata hódított el, a második helyezést a házigazda (Szentgotthárd- Rábatótfalu), a harmadikat pedig a tavalyi házigazda (Szakonyfalu) érte el.

De természetesen minden nemzetiségi önkormányzatot és csapatát köszönet illeti, amiért részt vettek a programon és külön köszönet a rendezvény főszervezőjének Holecz Károlynak, illetve Szentgotthárd- Rábatótfalu Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat képviselő- testületének, akik a helyszín biztosításán át az étkezés lebonyolításáig mindenben az OSZÖ segítségére voltak, illetve minden helyi érdekeltségű szervezésben aktívan közreműködtek.